Vaji i ullirit mund të ofrojë përfitime shëndetësore pasi është i lartë në yndyrna të shëndetshme dhe antioksidantë. Gjithashtu ka veti anti-inflamatore.
Vaji ekstra i virgjër i ullirit mund të zvogëlojë inflamacionin , i cili mund të jetë një nga arsyet kryesore për përfitimet e tij shëndetësore.
Efektet shëndetësore të yndyrës dietike janë të diskutueshme. Megjithatë, ekspertët pajtohen se vaji i ullirit veçanërisht ekstra i virgjër – është i mirë për ju.
Rreth 14% e vajit është yndyrë e ngopur , ndërsa 11% është e pangopur, si acidet yndyrore omega-6 dhe omega-3.
Por acidi yndyror mbizotërues në vajin e ullirit është një yndyrë e pangopur e quajtur acid oleik, që përbën 73% të përmbajtjes totale të vajit.
Studimet sugjerojnë se acidi oleik redukton inflamacionin dhe madje mund të ketë efekte të dobishme në gjenet që lidhen me kancerin.
Yndyrnat e pangopura janë gjithashtu mjaft rezistente ndaj nxehtësisë së lartë, duke e bërë vajin e ullirit ekstra të virgjër një zgjedhje të shëndetshme për gatim.
Përveç acideve yndyrore të dobishme, ai përmban sasi modeste të vitaminave E dhe K. Por vaji i ullirit është gjithashtu i ngarkuar me antioksidantë të fuqishëm.
Këta antioksidantë janë biologjikisht aktivë dhe mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike.
Marrëdhënia midis vajit të ullirit dhe rrezikut të goditjes në tru është studiuar gjerësisht.
Sëmundjet e zemrës janë shkaku më i zakonshëm i vdekjeve në botë por sipas studimeve, vaji i ullirit është mbrojtës kundër kësaj sëmundjeje.
Burimi healthline